23 Eylül 2007 Pazar

Çağrı (1976) Türkçe Dublaj/DVDRip

Tür: Savaş / Dram / Tarihi
Yönetmen: Moustapha Akkad
Yapım: 1976, Libya / İngiltere / Lübnan
Süre: 177 dk.

Oyuncular
Anthony Quinn (Hz. Hamza) , Irene Papas (Hind)
Michael Ansara (Ebu Süfyan) , Ahmed Abdelhalim (Uriqat)
Habib Ageli (Hudayfa) , Mohammad Al-Gaddary (Tefeci)
Nicolas Amer (Süheyl) , Bruno Barnabe (Umaya)
John Bennett (Salool) , Donald Burton (Amr)
Martin Benson (Ebu Cahil) , Robert Brown (Otba)
André Morell (Ebu Talib) , Johnny Sekka (Bilal)

Filmin Konusu

6. yüzyılda Mekke. İslam tarihçilerinin Cahiliye Devri olarak anmaktan hoşlandıkları dönemdeyiz. Şehrin ileri gelenlerinin Mekke'yi köleliğin ve alkol, uyuşturucu gibi maddelerin pençesinde acımasızca yönettiği rivayet ediliyor. Kız çocukların yeni doğduklarında diri diri gömüldüklerinin anlatıldığı acımasız bir dönem. Böyle karanlık bir çağda, Hz. Cebrail tarafından ziyaret edilen Hz. Muhammed insanları tek bir Tanrı'ya tapmaya davet ediyor ve şehre hükmedenlerin vahşi metotlarına karşı çıkıyor.

Allah'tan inen bir ayet, peygamberin silaha sarılmasını ve Mekke ordularına karşı direnmesini emrediyor. Müslümanların ordusu tecrübesiz olduğu halde Bedir savaşını kazanıyor. Uhud savaşının ardındansa 10 yıllık bir barışa evet diyerek arada geçen süreyi İslam'ı yaymak için kullanıyorlar. Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğu, Allah'tan başka tanrı olmadığı haberi Arap yarımadasını hızla katediyor.

En iyi müzik dalında Oscar'a aday olan Çağrı, Hz. Hamza rolündeki Anthony Quinn'in benzersiz oyunculuğu kadar, büyük bir prodüksiyon olması ve Hz. Muhammed'i göstermeden İslam'ın doğuş ve yayılışını anlatmadaki başarısıyla da tüm dünyadaki Müslümanların beğenisini toplamış bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder