25 Kasım 2008 Salı

Lazlar: 4000 Yıllık Tarih (2007) Türkçe DVDRip

Tür : Belgesel
Yönetmen: Funda Özyurt Torun
Seslendiren : Metin Kayıhan
Yapım Yılı : 2007
Süre : 109 dk.

Belgeselin Konusu
Bu belgesel Lazlar hakkında tarihin satıraralarındaki bilgileri hala sürdürdükleri tabutla gömülme geleneğinden, unutulmaya yüz tutmuş "makas çakma" geleneklerine uzanan bir yelpazeyi, yüzyıllar içinde seyyahların günlüklerine bile kaydolmuş pratik çözümlerini ve arkeolojik çalışmalar sayesinde gün yüzüne çıkan verileri barındırmaktadır.

Lazların Heredot, Strabon, Xenefon'un kalemleri aracılığı ile yazılı tarihe geçmiş, yüzyıllar içinde tarihin tozlu sayfalarına kaydolmuş hikayeleri belgeselin çatısını oluşturmaktadır. Asla yazılmamış sözlü tarih ise 93 Harbi (1877-1878) ve 1914 göçünün birinci ve ikinci kuşak tanıklarının ağzından aktarılmaktadır.

Lazların günlük hayatın içine sıkışmış yaratıcı, pratik zekalarının göstergesi ve gündelik hayatın bir parçası buluşlarından mimari dokudaki çözüm odaklı yaklaşımlarına, çocuk oyunlarından doğum, düğün, ölüme uzanan geniş bakış açısı belgeseli daha da ilgi çekici kılıyor. 4000 yıllık bir tarihe sahip Lazlar'ın gelenek- göreneklerinden, mimari yapı, müzik, edebiyat ve atma türkülerine, dil, gelir kurgusu, ahşap işçiliği, halk dansları gibi sosyolojik ve etnografik özelliklerine kadar pek çok konu belgeselde yer alıyor.

''Türkiye'de Kültürel Hakların Desteklenmesi Yayıncılık Hibe Programı'' kapsamında gerçekleştirilen ve bir Avrupa Birliği projesi olan "Lazlar" Belgeseli 2007 yılının eylül ayında tamamlanmıştır. Belgeselin ilk gala gösterimi Kızılay Büyülü Fener Sinemasında gerçekleşmiştir. Bölge galaları ise sırası ile Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Hopa'da yapılmıştır. Lazlar belgeselinin tanıtım filmi 2007 Cannes Film Festivali'nde katalogdaki yerini almış ve Festival boyunca Türkiye pavilyonunda gösterilmiştir. 2008 Berlin Film Festival kataloğuna da girmiştir.

PART 1
PART 2
PART 3
PART 4
PART 5
PART 6
PART 7
PART 8
PART 9
PART 10

Sifresizdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder