19 Ekim 2008 Pazar

120 (2007) - DVDRip

Tür : Savaş / Dram / Tarihi
Gösterim Tarihi : 15 Şubat 2008
Yönetmen : Özhan Eren , Murat Saraçoğlu
Senaryo : Özhan Eren
Müzik : Özhan Eren
Yapım : 2007, Türkiye
Süre : 109 dk.

Oyuncular
Özge Özberk (Münire) , Cansel Elçin (Süleyman Teğmen)
Burak Sergen (Sermet Bey) , Emin Olcay (Cemal Müdür)
Oytun Öztamur (Mehmet)

Filmin Konusu
Van... 1914 Haziran … O günler, ülkemizin büyük toprak kayıpları ve milyonlarca insanımızın da büyük perişanlıklar yaşamasına neden olan Balkan Harbi’nden henüz kurtulduğumuz günlerdir...

Yaz aylarında Avrupa’da başlayan 1. Dünya Harbi ülkemize de sıçrar, Ruslar Doğu Anadolu’da Erzurum istikametinde taarruza geçerler. Büyük bir isyana gebe olan Van’daki Jandarma Tümeni şehirden ayrılır ve Kafkas Cephesi’nde Ruslarla ölüm – kalım mücadelesine girişir... Aralık 1914’te Sarıkamış Harbi’nin başlamasıyla birlikte çatışmalar yoğunlaşır ve bir gün Jandarma Tümeni’nin de cephanesi tükenir..

Van’da az da olsa cephane vardır, sınırdaki askerlere gönderilmek istenir fakat elde doğru dürüst kağnı bile kalmadığı gibi eli tüfek tutan hemen herkes de cephelerdedir..

Hiçbir çare bulunamaz, neticede yaşları 12 ile 17 arasında değişen çocuklar gönüllü olurlar.. Hemen hazırlıklara girişilir, 120 çocuk 1915 Ocak ayının donduran ayazlarında cephaneyi sırtlanır, karlı dağlara doğru yürümeye başlar..

Ancak günler ve geceler süren bu büyük yolculuk 120 kahraman çocuk için hiç de kolay olmayacak, tam bir ölüm-kalım harbi’ne dönüşecektir...

120 bu 120 kahraman çocuğun hikayesini anlatır...

Bir Not
Hazırlıkları yaklaşık 2 yıl süren 120'nin
tamamının Van’da çekilmesi, tarihsel olaylar neticesinde kentte bugün bir tek olsun uygun yapının kalmamış olması sebebiyle gerçekleştirilemedi; 1914 yılına ait şehir içi sahneleri için Safranbolu tercih edildi. Filmin kış sahneleri için yine Safranbolu’da 3 hafta süren çekimler yapıldı. Bu çekimlerde Safranbolu halkı ve özellikle öğrencilerden büyük destek görüldü. Çocukların karlı dağlardaki yolculuğu ise Van'da gerçekleştirildi. Bu çekimlerde Vanlı öğrenciler yer aldı. Van valisi dahil birçok bürokrat ve öğretim görevlisininin çocuklarının da yer aldığı çekimlerde bütün öğrenciler, karlı dağlarda sürdürülen çekimlerin büyük zorluklarına rağmen hergün büyük bir heves ve tam bir “tarihsel görev bilinci” ile sette hazır bulundular. O kadar ki, öğrenci çocuklardan biri donma tehlikesi geçirmesine rağmen kendisinin ısrarları ve ailesinin de teşvikiyle görevini set doktoruyla sağlık ekipleri kontrolünde gönüllü olarak sürdürdü ve tamamladı.

Yaklaşık 3 milyon dolar bütçeli filmde 100’lerce öğrenci, 2000’e yakın figüran ve develer başta olmak üzere bir çok taşıma hayvanı rol aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder