10 Aralık 2007 Pazartesi

Sol Ayağım (My Left Foot) 1989 Türkçe Dublaj/DVDRip

Tür : Dram
Yönetmen : Jim Sheridan
Yapım : 1989, İrlanda / İngiltere
Süre : 98 dk.

Oyuncular
Daniel Day-Lewis (Christy Brown) , Declan Croghan (Tom)
Kirsten Sheridan (Sharon) , Cyril Cusack (Lord Castlewelland)
Brenda Fricker (Bayan Brown) , Alison Whelan (Sheila)
Eanna MacLiam (Benny) , Marie Conmee (Sadie)
Phelim Drew (Brian)

Filmin Konusu

Beyin felçli olarak doğan Christy Brown, hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam sürer. Ancak çocukluğunda, sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir. Christy sol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür ve azmin de yardımıyla hastalığının etkilerini yenmeye çalışır. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli olan zeka ve yazma yeteneği ortaya çıkacaktır.

Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, sonraki yıllarda Christy Brown’un İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlayacak ve azimle çalışmanın sonucunda imkansız diye birşeyin olmadığını tüm insanlığa gösterecektir.

Christy Brown’ın ölümünden dokuz yıl sonra çekilen film, yazarın hayatından kesitleri anlattığı kitap olan Sol Ayağım’ın sinema uyarlamasıdır. Kimi zaman hüzünlü, kimi zaman eğlendirici olabilmeyi başaran filmin, azim ve umut hikayesi olarak vereceği evrensel mesajları var.

Jim Sheridan ve Daniel Day-Lewis’in birlikte çevirdikleri ilk film olan Sol Ayağım (daha sonra In The Name Of The Father ve Boxer’de de birlikte çalıştılar), 1989 yılında en iyi film dahil olmak üzere toplam 5 dalda Oscar’a aday oldu ve Daniel Day-Lewis ile Brenda Fricker’a oyunculuk dallarında ödülü kazandırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder