11 Haziran 2009 Perşembe

Atatürk (1998) - DVDRip

Tür : Belgesel
Yönetmen : Tolga Örnek
Yapım : 1998, Türkiye
Süre : 81 dk.

Belgeselin Konusu
Başarılı bir asker, devrimci bir devlet adamı… Kendi kaderini ulusuyla birleştiren bir adam. 1915’te Çanakkale’de İngilizlere tarihlerinin en büyük yenilgilerinden birini yaşattı. 1918 yılında 1. Dünya Savaşı’ndan yenilgi yüzü görmeden çıkan tek Osmanlı komutanıydı. Dört yıl sonra halkını etrafına toplayarak, emperyalist güçlerin desteklediği işgalci Yunan güçlerini yendi ve ulusal bağımsızlık yolunu açtı. 1923 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntıları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu ve ilk cumhurbaşkanı oldu. Ektiği demokrasi tohumları sayesinde Türk Ulusu içeride ve dışarıda birçok zorluğa göğüs gerdi. Stalin O’nu faşist olarak niteledi. Hitler ve Mussolini komunist olarak gördü. Bazıları da diktatör dedi. Halkıysa ona “ Atatürk” dedi.

Atatürk'ü bir insan, bir komutan ve bir lider olarak ele alan belgeselin bütününde dönemin olayları ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kararları, kendi kişiliği ile bütünleştirilerek verilmektedir. Özellikle yabancılara sunulacağı düşüncesi ve tarafsızlığın sağlanması amacı ile eserin içindeki tüm uzmanlar, yabancılar arasından seçilmiştir. Eserin pek çok yerinde bu yabancı uzmanlar, gerek kendi ilgi alanları, gerek tarihi olaylar, gerekse Atatürk'ün kişiliği doğrultusunda yorumlar yapmışlardır. Bu görüşler doğrultusunda kimi zaman da, Atatürk'ü bizzat sağlığında tanımış Türk ve yabancı konuşmacılara da yer verilmiş ve kendi anılarını anlatmışlardır.

Film 5000'den fazla fotoğraf ve yaklaşık 9 saatlik arşiv filmlerin taranması sonucu seçilmiş filmler, fotoğraflar ve mülakatların yanında tamamı grafik görseller ile desteklenmiş güncel görseller oluşuyor.

Bir Not
Hititler ve Gelibolu gibi filmlerinden tanıdığımız, Türk belgesel sinemacılığının ünlü yönetmeni Tolga Örnek'ten...

Filmin Boyutu 700 MB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder