28 Nisan 2009 Salı

Arabistanlı Lawrence (Lawrence of Arabia) 1962 Türkçe Dublaj/DVDRip

Tür : Savaş / Macera / Dram
Yönetmen : David Lean
Yapım : 1962, İngiltere
Süre : 208 dk.

Oyuncular
Peter O'Toole (T.E. Lawrence) , Alec Guinness (Prens Feisal)
Anthony Quinn (Auda abu Tayi) , Jack Hawkins (General Allenby)
Omar Sharif (Sherif Ali Ibn El Kharish) , José Ferrer (Türk Bey)

Filmin Konusu
T.E. Lawrence (Peter O'Toole), Kuzey Afrika'da konuşlanmış İngiliz ordusunda görevli genç bir teğmendir. İstihbarat bölümünün harita kısmındaki pozisyonundan mutsuz olan Lawrence, bugün Suudi Arabistan olan bölgede araştırma görevi teklif edilince heyecanla kabul eder.

Bölgede savaşmakta olan Arap ordusunun komutanı olan Prens Feisal'ı (Alec Guinness) gözlemlemekte olan Lawrence, bir süre sonra bölgede kalarak Prens'e yardım etmeye karar verir.

Tarihin en ünlü casuslarından biri olan Lawrence, Araplar'ı Osmanlılar'a karşı kışkırtıp, Arap topraklarına batılı medeniyetlerin girmesine ön ayak olmuştu.

O dönemin tarihinde önemli yeri olan T.E. Lawrence'ın anılarından gazeteci Jackson Bentley'in araştırmalarıyla sinemaya aktarılan Arabistanlı Lawrence, 1963 yılında 10 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, en iyi film ve en iyi yönetim dalları başta olmak üzere 7 dalda ödüle layık görülmüştü.

Film, Osmanlı'ya bakışı nedeniyle eleştiri alıp, Türkiye'de Geceyarısı Ekspresi ile aynı sebeplerden dolayı yoğun olarak tartışıldı.

Filmin Boyutu: 1.32 GB


Sifresizdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder